Hoppa till sidans innehåll

Utrusning och Klädsel


Utrustning

Nedan följer en del tips om kläder, skridskor, snörning m.m. som föräldrarna och åkare kan ha nytta av.

Kläder

Allmänt gäller att skridskoskolans åkare skall ha varma och smidiga kläder, kläder som ger åkaren full rörelsefrihet. Man kan använda en fodrar fritidsbyxa, täckbyxa, fleecebyxa eller träningsoverall, tröja, mössa och vantar. Undvik jeans, då dessa hämmar rörelsefriheten och inte ger någon värme. använd inte för tjocka strumpor i skridskorna ( ej raggsockar ) 

Hjälm 

Hjälmen är obligatorisk och lika viktigt för nybörjaren som dennes skridskor. Det är lätt att man ramlar innan man lärt sig behärska underlaget och då skyddar hjälmen huvudet. En bra hjälm skall inte vara för stor, utan sitta stadigt. Undvik slalomhjälm, då det är svårt att höra ledarens instruktioner i en så kompakt hjälm. Ishockeyhjälm är den bästa hjälmen att använda. Regler för när hjälmen inte längre behövs är olika i olika föreningar. Svenska konståkning förbundet rekommenderar att hjälmen behålls på tills Tävlingstesten är klarad.

Nybörjarskridskor 

Åkarens första skridskor kan vara med eller utan taggar. Skridskor skall inte vara för stor, utan skall tight på foten för en ökad stabilitet och känsla. Principen är att man skall ha en storlek större än det vanliga skonumret - inte större ! 

För nybörjaren är en stadig platskänga med et knäppe över vristen och ett över ankeln att föredra. Den håller foten rak och åkarens vikt hamnar rakt under skenan.

Nästa steg är att byta till en riktig konståkningsskridsko, som är stadigt i skaket och ger vristen ett ordentligt stöd. Undvik « nya » skridskor av sämre kvalitet ( med ett mjukt skaft ). Om åkaren inte får stöd för vristen ( åker på lädret ) hamnar foten till slut i en snedställning ( pronation ) som kan vara direkt skadligt. 

Snörning 

Kängan skall snöras så att den känns bra på foten - för löst snörad känga blir ostabilt och en för hårt snörad känga kan stoppa blodflödet i foten, vilket gör att åkaren lättare fryser om fötterna. Bäst är att snöra lite hårdare från tån och upp till vristen och sista biten upp lösare ( du skall kunna sätta att finger mellan benet och kängan utan problem ).

Skötsel av skridskorna 

Använd alltid skridskoskydd av hårdgummi och gå aldrig utan skydd utanför isen ! Torka skenan noga efter varje träningspass, förvara skridskorna utan skridskoskydden på. Låt skridskorna torka i rumstemperatur mellan träningspassen ( obs : Torka ej på element ). Kolla emellanåt att skruvarna som fäster skenan är åtdragna. 

Slipa skridskor 

Hur länge en skena håller sig välslipad är beroende av hur ofta man åker, typen av träning, stålkvalitet i skenan, slipdjup, åkarens vikt och framförallt skötseln av skenan. Känn försiktigt på skeneggen men nageln ( som när man testar skärpan på en kniv ). Känns den slö - slipa 

Uppdaterad: 09 JUL 2021 00:23 Skribent: Julien Leclerc
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Göteborgs Konståkningsklubb Synchro - Konståkning
Mikael Ljungbergs väg 11
41476 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link