Vad är synkroniserad konståkning?

Synkroniserad konståkning är en gren inom konståkningen där lag tävlar mot varandra.

Ett synkroteam består av 12-16 åkare, plus max 4 reserver. Grenen går ut på att åkarna strävar efter att åka så samspelt som möjligt i harmoni med musiken och i olika formationer så som cirklar, linjer, vingar, block och i seniorernas fall även lyft. Fokus ligger mycket på fart, teknik och koordination.

I Sverige finns det sex olika kategorier: debutanter, ungdom, junior, senior, masters och mix.

Göteborgs konståkningsklubb Synchro har som målsättning att ha lag i fem av kategorierna samt en skridskoskola.

Senior  Team Boomerang
Junior  Team Convivium
Ungdom – Team Karisma
Debutanter – Team Sidera
Mix – Team Online

Resan mot VM  "Team Surprise – Vägen till VM"

I dokumentärserien "Team Surprise – Vägen till VM" får du följa Sveriges landslag i synkroniserad konståkning på deras resa mot VM i Ericsson Globe i april 2018. Här får du lära känna både sporten och landslaget – på och vid sidan av isen. Vi får följa med under träning på hemmaplan och precis innan poäng ska delas ut under internationella tävlingar. Men vi börjar där allt startade, i en ishall i Landvetter.

Uppdaterad: 31 OKT 2019 18:09 Skribent: Ulrik Sandberg