SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Konståkningsklubb Synchro
Fotboll

Utrustning och kläder
2022-12-07 16:59

Utrustning

Nedan följer en del tips om kläder, skridskor, snörning m.m. som föräldrarna och åkare kan ha nytta av.

Kläder

Allmänt gäller att skridskoskolans åkare skall ha varma och smidiga kläder, kläder som ger åkaren full rörelsefrihet. Man kan använda en fodrar fritidsbyxa, täckbyxa, fleecebyxa eller träningsoverall, tröja, mössa och vantar. Undvik jeans, då dessa hämmar rörelsefriheten och inte ger någon värme. använd inte för tjocka strumpor i skridskorna ( ej raggsockar )

Hjälm

Hjälmen är obligatorisk och lika viktigt för nybörjaren som dennes skridskor. Det är lätt att man ramlar innan man lärt sig behärska underlaget och då skyddar hjälmen huvudet. En bra hjälm skall inte vara för stor, utan sitta stadigt. Undvik slalomhjälm, då det är svårt att höra ledarens instruktioner i en så kompakt hjälm. Ishockeyhjälm är den bästa hjälmen att använda. Regler för när hjälmen inte längre behövs är olika i olika föreningar. Svenska konståkning förbundet rekommenderar att hjälmen behålls på tills Tävlingstesten är klarad.

Nybörjarskridskor

Åkarens första skridskor kan vara med eller utan taggar. Skridskor skall inte vara för stor, utan skall tight på foten för en ökad stabilitet och känsla. Principen är att man skall ha en storlek större än det vanliga skonumret - inte större !

För nybörjaren är en stadig platskänga med et knäppe över vristen och ett över ankeln att föredra. Den håller foten rak och åkarens vikt hamnar rakt under skenan.

Nästa steg är att byta till en riktig konståkningsskridsko, som är stadigt i skaket och ger vristen ett ordentligt stöd. Undvik « nya » skridskor av sämre kvalitet ( med ett mjukt skaft ). Om åkaren inte får stöd för vristen ( åker på lädret ) hamnar foten till slut i en snedställning ( pronation ) som kan vara direkt skadligt.

Snörning

Kängan skall snöras så att den känns bra på foten - för löst snörad känga blir ostabilt och en för hårt snörad känga kan stoppa blodflödet i foten, vilket gör att åkaren lättare fryser om fötterna. Bäst är att snöra lite hårdare från tån och upp till vristen och sista biten upp lösare ( du skall kunna sätta att finger mellan benet och kängan utan problem ).

Skötsel av skridskorna

Använd alltid skridskoskydd av hårdgummi och gå aldrig utan skydd utanför isen ! Torka skenan noga efter varje träningspass, förvara skridskorna utan skridskoskydden på. Låt skridskorna torka i rumstemperatur mellan träningspassen ( obs : Torka ej på element ). Kolla emellanåt att skruvarna som fäster skenan är åtdragna.

Slipa skridskor

Hur länge en skena håller sig välslipad är beroende av hur ofta man åker, typen av träning, stålkvalitet i skenan, slipdjup, åkarens vikt och framförallt skötseln av skenan. Känn försiktigt på skeneggen men nageln ( som när man testar skärpan på en kniv ). Känns den slö - slipa


Nyhetsarkiv
FAQ2022-12-07 17:00
Utrustning och kläder2022-12-07 16:59